handleiding - basiscursus 1 voor de leerling

 

algemene introductie

gereedschapsbalk
Rechts naast de tekening staat een gereedschapsbalk, zoals bekend bij vele tekenpakketten. De functionaliteit is enerzijds erg recht toe recht aan. Anderzijds moet je deze balk goed beheersen bij het opmaken van een tekening.

lijnen en lijnstukken
Alle belangrijke mogelijkheden en valstrikken met lijnen (snijden of kruisen?!) worden in deze les besproken. Hoe een mogelijkheid wordt geactiveerd via submenu's en de knoppenbalk is de inhoud van deze les.

punten
Analoog aan de vorige les, maar dan met punten als onderwerp. Indirect wordt nog dieper op lijnen ingegaan, met name bij het bespreken van coördinaten en assen.

het afspelen van een animatie
Bespreekt hoe een leerling een animatie kan afspelen. Wellicht zal de docent vaker een animatie maken: een complexe tekening of uitgewerkte som, opgebouwd vanuit een basisfiguur. De leerling kan de stappen, met toelichtende tekst, zelfstandig doorlopen. Bij de software is een eenvoudige animatie bijgeleverd, die in de les doorlopen wordt.

punten aansturen
Je kunt bij vlakke meetkunde punten met de muis slepen. Het aardige hierbij is, dat alle lijnen en cirkels die van dit punt afhankelijk zijn, dan mee veranderen.
Op deze wijze kun je mooie onderzoeken doen, en vermoedens exploreren.

terug